Mi kell az Y generációnak?

2018.01.08. Human Telex Consulting Kft.

A téma, ami most mindenkit foglalkoztat: mi a titka a fiatalok megtartásának? Súlyos költségeket úszhat meg az, aki tisztában van az új nemzedék igényeivel, elvárásaival.

Miért fontos a témával foglalkozni?

A munkaerőtoborzás, a kiválasztás és a betanítás mind költséges és időigényes folyamatok, így a fluktuáció óriási veszteséget hozhat a cégek számára. A korábbi generációkkal ellentétben az Y generáció tagjainak már nem az a célja, hogy megtalálják az egyetlen biztos munkahelyet, ahol hosszú évekig dolgozhatnak, inkább szeretnék kipróbálni magukat több helyen is. Így hát óriási kihívás a munkavállalók számára az, hogy hogyan tudják megtartani a tettre kész és tanulékony, lelkes fiatalokat.

A Talent Plantation program

Cégünk 2017-ben indította el a Talent Plantation nevű vezetői utánpótlás tehetségprogramját, melyben tizennégy fiatal vesz részt. Vannak, akik még egyetemre járnak, vannak, akik már a munka világának aktív tagjai, ami közös bennük az a céltudatosságuk és a fejlődésre való igényük. Őket kérdeztük meg az elvárásaikról.

Egy Y generációs számára milyen a tökéletes munkahely?

„Négy felkiáltással válaszolnék: legyen változatos! adjon nekem teret! érezzem fontosnak magam! legyen hiteles!” (Juli, 20)

 „Számunkra nem hívogató egy olyan munka, ahol csak ülünk egy asztal mögött 8 órában, aztán haza megyünk. (…) Fontos, hogy a vezetőnkben olyan emberre találjunk, akiben megbízhatunk, aki a mentorunk lehet.” (Claudia, 21)

„Egy vonzó vállalat, teremtsen olyan munkaköröket és pozíciókat, melyekben az Y generáció tagjai folyamatosan találkoznak kihívásokkal.” (Bence, 21)

„Az Y generáció tagjai érzékenyebbek a munkahelyválasztás szempontjából, csak olyan cégekhez mennek szívesen, amiről jót hallanak.” (Laura, 21)

És a tévhitek eloszlatása végett…

„Kevésbé fontos tényező például a csocsóasztal, az ingyen kávé vagy a legmodernebb munka-környezet munkavállaló általi biztosítása.” (Dani,26)

Hogyan hasznosítható ez a tudás a szervezetben?

  1. Fontos, hogy állandó visszajelzést kapjanak a vezetőtől! Ne csak a negyedéves teljesítményértékelő beszélgetésen legyen szó róluk.
  2. Nagyobb hangsúlyt kell fektetni a karrierprogramokra és az utódlástervezésre! Fejlődési lehetőséget, tréningeket kell biztosítani számukra!
  3. Meghatározó jelentőségű a mentori rendszer bevezetése is a tudás megosztására.

Összefoglalásként tehát egy Y generációs akkor marad meg egy munkahelyen, ha…

  • a cég jó hírnevű, így büszkék lehetnek arra, hogy a céghez tartoznak.
  • lehetőséget lát a fejlődésre és a karrierépítésre.
  • kellő mértékű támogatást és folyamatos visszajelzést kap.
  • a szervezeti célok megegyeznek saját céljaikkal.
  • a vezető hiteles és megbízható.